Czy stracę wszystko, jeśli uruchomię ponownie iPhone'a?

Wszystkie modele iPhone'a przechowują dane osobiste, ustawienia aplikacji i dokumenty robocze w pamięci trwałej. Jeśli wyłączysz telefon, jeśli wyczerpie się jego bateria lub zawiesi się i będziesz musiał ponownie uruchomić komputer, nie stracisz żadnych danych poza niezapisanymi plikami, które były wtedy otwarte. Jeśli jednak musisz w pełni przywrócić telefon do ustawień fabrycznych, utracisz wszystkie dane z powrotem do punktu ostatniej kopii zapasowej iTunes lub iCloud.

Zwykły restart

Zwykłe ponowne uruchomienie telefonu - które Apple nazywa ponownym uruchomieniem - nie powoduje utraty danych, z wyjątkiem niezapisanych plików, które otwierasz w aplikacjach bez automatycznego zapisywania. Aby ponownie uruchomić telefon, naciśnij i przytrzymaj przycisk „Uśpij / Obudź”, aż na ekranie pojawi się czerwony suwak. Przesuń pasek po ekranie, aby wyłączyć telefon. Gdy ekran się wyłączy, ponownie przytrzymaj przycisk „Uśpij / Obudź”, aż urządzenie się uruchomi.

Wymuszony restart

Jeśli telefon zawiesza się i nie wyświetla suwaka wyłączania, możesz go zresetować, co jest wymuszonym ponownym uruchomieniem. Powoduje to utratę niezapisanych danych w uruchomionych aplikacjach, nawet jeśli te aplikacje normalnie zapisują się automatycznie po zamknięciu. Aby zresetować, przytrzymaj jednocześnie przycisk „Uśpij / Obudź” i przycisk „Początek” przez około 10 sekund. Telefon wyłącza się, a następnie automatycznie uruchamia ponownie.

Przywracać

Jeśli po zresetowaniu telefon nadal będzie miał problemy, możesz przywrócić go do ustawień fabrycznych. Ten proces usuwa wszystkie dane z telefonu, w tym aplikacje, dane aplikacji, kontakty i kalendarz, przywracając go do stanu fabrycznego. Aby przywrócić iPhone'a, podłącz go do komputera, otwórz iTunes, wybierz iPhone'a i naciśnij przycisk „Przywróć iPhone'a” na karcie „Podsumowanie” urządzenia. Naciśnij „Przywróć”, aby potwierdzić i rozpocząć przywracanie. Jeśli wykonałeś kopię zapasową przed przywróceniem, możesz odzyskać utracone dane po ponownym uruchomieniu telefonu, naciskając „Przywróć kopię zapasową” w iTunes lub wybierając „Przywróć z kopii zapasowej iCloud” w telefonie, w zależności od tego, w jaki sposób wykonałeś kopię zapasową urządzenia.

Tworzenie kopii zapasowych

Regularne tworzenie kopii zapasowych telefonu iPhone to jedyny sposób ochrony danych na wypadek konieczności przywrócenia telefonu. Za każdym razem, gdy synchronizujesz iPhone'a z iTunes na komputerze, automatycznie tworzy kopię zapasową. Alternatywnie możesz włączyć tworzenie kopii zapasowych iCloud w aplikacji „Ustawienia”, dotykając „iCloud”, a następnie „Pamięć masowa i kopia zapasowa” i przełączając opcję „Kopia zapasowa iCloud” na „Wł.”. Po ustawieniu tej opcji telefon automatycznie tworzy kopię zapasową, gdy jest podłączony do zasilania i Wi-Fi i nie jest używany.