Czy usunięcie wiadomości z Facebooka powoduje również jej usunięcie z wiadomości odbiorcy?

Łatwo jest wysłać komuś wiadomość na Facebooku lub za pośrednictwem połączonej aplikacji Messenger, której później żałujesz. Możesz się zastanawiać, czy istnieje sposób na usunięcie wiadomości na Facebooku, aby odbiorca nigdy jej nie widział lub nie mógł jej zobaczyć ponownie. W tej chwili możesz usunąć tylko swoją kopię wiadomości.

Wskazówka

Chociaż Facebook zasugerował, że może dodać funkcję niewysłania, obecnie możesz usunąć tylko swoją kopię wiadomości lub rozmowy. Nie możesz odrzucić wiadomości ani uniemożliwić odbiorcy jej zobaczenia po jej wysłaniu.

Jak usunąć wiadomości z Facebooka

Usuwasz wiadomości Facebooka z własnych rozmów, korzystając z serwisu Facebook na swoim komputerze lub aplikacji Messenger w telefonie.

Otwórz wszystkie swoje wiadomości, klikając ikonę Wiadomości w prawym górnym rogu swojej strony na Facebooku i wybierając opcję „Zobacz wszystko w programie Messenger” u dołu listy. Kliknij rozmowę, aby ją otworzyć. Znajdź wiadomość w rozmowie, którą chcesz usunąć za pomocą myszy, i kliknij ikonę z trzema kropkami obok niej. W menu rozwijanym kliknij „Usuń”. Zostaniesz poproszony o potwierdzenie, że chcesz usunąć wiadomość, a jeśli to zrobisz, Twoja kopia rozmowy zostanie trwale usunięta. Kopia odbiorcy nie jest usuwana, co może być mylące, jeśli ktoś później odwoła się do wiadomości.

Jeśli używasz aplikacji Messenger i co chcesz usunąć wiadomości w Messengerze, dotknij i przytrzymaj wiadomość, a następnie dotknij przycisku „Usuń”. Zostaniesz ostrzeżony, że nie możesz odzyskać kopii wiadomości, jeśli ją usuniesz i poprosisz o potwierdzenie, naciskając ponownie przycisk „Usuń”. Wiadomość jest następnie usuwana z kopii rozmowy, ale pozostaje w korespondencji każdego, do kogo ją wysłałeś.

Jak usunąć rozmowę w Facebook Messenger

Jeśli chcesz usunąć całą rozmowę w programie Facebook Messenger lub za pośrednictwem strony internetowej, możesz to również zrobić. Ponownie, usuniesz tylko swoją kopię rozmowy, a nie nikogo innego.

Aby usunąć swoją kopię całej rozmowy w witrynie Facebooka, kliknij ikonę koła zębatego obok rozmowy, aby otworzyć menu Ustawienia, i kliknij „Usuń rozmowę”. Zostaniesz poproszony o potwierdzenie, że chcesz trwale usunąć rozmowę, a jeśli to zrobisz, zostanie ona usunięta z Twojego konta, ale nie z konta odbiorcy.

Aby usunąć rozmowę w Facebook Messenger przy użyciu aplikacji, przytrzymaj palec na rozmowie, a następnie dotknij „Usuń”. Potwierdź, że chcesz usunąć rozmowę, aby usunąć ją trwale.

Zgłaszanie spamu na Facebooku

Jeśli ktoś wyśle ​​Ci wiadomość spamową na Facebooku lub Messengerze, możesz zgłosić to na Facebooku.

W witrynie Facebooka kliknij ikonę koła zębatego obok wiadomości i kliknij „Zgłoś jako spam lub nadużycie”. W Messengerze przytrzymaj palec na rozmowie i kliknij „Oznacz jako spam”.