Co się stanie, jeśli zresetujesz iPhone'a?

Interfejs iPhone'a firmy Apple jest pięknie intuicyjny i bardzo efektywnie obsługuje takie rzeczy, jak wiadomości tekstowe i poczta głosowa. Ma również możliwość bezproblemowej pracy ze złożonymi aplikacjami. To sprawia, że ​​jest to bardzo atrakcyjna opcja dla wielu firm. Są jednak chwile, kiedy może okazać się konieczne zresetowanie iPhone'a. Może zachowywać się nieprawidłowo (bardzo rzadko) lub po prostu chcesz go sprzedać. Zresetowanie iPhone'a w zasadzie powoduje usunięcie wszystkich danych osobowych z telefonu. Zostaną jednak zachowane ustawienia fabryczne. Jest to proste i nie jest wymagany kod resetowania iPhone'a .

Proces resetowania iPhone'a

Ważne jest, aby przed rozpoczęciem procesu resetowania iPhone'a przeprowadzić „synchronizację” z komputerem lub kontem iCloud w celu ochrony danych. Powinieneś podłączyć iPhone'a do źródła zasilania za pomocą ładowarki, aby nie wyczerpać baterii w połowie. IPhone zostanie zresetowany za pomocą aplikacji „Ustawienia”. Po otwarciu aplikacji dotknij przycisku „Ogólne”, a iPhone wyświetli długą listę opcji. Opcja „Resetuj” znajduje się na samym dole. Po dotknięciu zobaczysz listę operacji resetowania, które możesz wykonać. Jeśli chcesz całkowicie zresetować iPhone'a, kliknij drugą opcję, oznaczoną „Wymaż całą zawartość i ustawienia”, a następnie kliknij „Wymaż iPhone'a”. Po zainicjowaniu procesu pozostaw telefon w spokoju i nie ingeruj w niego przez cały czas trwania procesu.Może to zająć od kilku minut do ponad godziny. Po usunięciu wszystkich danych iPhone uruchomi się ponownie.

Twoje dane osobowe

Po zresetowaniu iPhone'a wszystkie zainstalowane aplikacje, a także kontakty, spotkania, notatki i inne dane osobiste znikną. Jeśli chodzi o oprogramowanie, iPhone będzie tak dobry, jak nowy. Jeśli przeprowadzałeś resetowanie, aby następnie sprzedać iPhone'a, możesz być pewien, że ani jedna część Twoich danych osobowych nie jest przechowywana w telefonie.

Oprogramowanie fabryczne nie zostało usunięte

Operacja resetowania nie usunie oryginalnego oprogramowania iOS, które zostało ostatnio zainstalowane przez Apple na iPhonie. Obejmuje to wszystkie pobrane aktualizacje. IOS ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania iPhone'a, ponieważ urządzenie nie będzie mogło się bez niego włączyć ani połączyć z operatorem komórkowym. Istnieją również aplikacje, które zostały zainstalowane fabrycznie, takie jak kalendarz, aparat i telefon. Nie zostaną one usunięte. Ale wszelkie zawarte w nich rekordy zostaną usunięte.

Jailbreaking iPhone'a

Po jailbreaku iPhone'a gwarancja zostaje unieważniona. Wielu użytkowników nadal woli instalować oprogramowanie jailbreak, ponieważ umożliwia im dostęp do aplikacji, których nie mogą uzyskać za pośrednictwem App Store. Po zresetowaniu iPhone'a każde oprogramowanie jailbreak zostanie usunięte i będziesz musiał go ponownie zainstalować po jailbreaku.

Tworzenie kopii zapasowych danych

Wszelkie dane skopiowane na konto iCloud lub komputer podczas operacji synchronizacji zostaną zapisane po zresetowaniu iPhone'a. Twoje aplikacje i dane zostaną ponownie załadowane do telefonu, gdy otrzymasz kolejny iPhone, przywracając wszystko, co znasz. Jeśli nie udało się przeprowadzić synchronizacji, wszelkie dane dodane do telefonu po ostatniej synchronizacji zostaną utracone. Może być konieczne ręczne odtworzenie danych osobowych, takich jak kontakty i dane kalendarza.

Zresetuj wszystkie ustawienia iPhone'a

Oprócz „Usuń całą zawartość i ustawienia” dostępne są inne opcje resetowania. Jednym z nich jest „ Zresetuj wszystkie ustawienia iPhone'a ”, który zachowa Twoje dane osobowe i aplikacje, ale zresetuje ustawienia sieciowe i osobiste preferencje. Opcja „Resetuj ustawienia sieciowe” usunie wszystkie informacje o sieci Wi-Fi z telefonu, w tym hasła używane do łączenia się. Opcja „Resetuj ostrzeżenia lokalizacji” spowoduje, że wszystkie aplikacje będą prosić o pozwolenie, zanim będą mogły uzyskać dostęp do danych w Twojej lokalizacji. Wreszcie ustawienie „Zresetuj słownik klawiatury” usunie zapis Twoich odpowiedzi na ostrzeżenia o literówkach na Twoim iPhonie.