Jak powstrzymać ludzi przed wspominaniem o mnie na Facebooku

Jeśli wolisz mniej widoczną obecność na Facebooku, możesz wybrać bardziej restrykcyjne ustawienia prywatności, które ograniczą sposoby, w jakie ludzie mogą o Tobie wspominać. Funkcje takie jak przegląd osi czasu, dziennik aktywności i listy bloków pozwalają na większą kontrolę nad widocznością na Facebooku. Chociaż całkowite zapobieganie tagowaniu nie jest możliwe, istnieją kroki, które możesz podjąć, aby radykalnie ograniczyć ekspozycję na Facebooku.

Dostosowywanie ustawień prywatności

Funkcje recenzji Facebooka dają Ci możliwość zatwierdzania postów, w których jesteś oznaczony, zanim pojawią się na Twojej osi czasu. Kliknij ikonę koła zębatego i wybierz „Ustawienia”, a następnie wybierz z menu „Oś czasu i tagowanie”. Kliknij „Edytuj” obok „Przejrzyj posty Znajomi oznaczyli Cię tagiem, zanim pojawią się na Twojej osi czasu?” i włącz funkcję przeglądu osi czasu z menu rozwijanego. Te ustawienia będą miały zastosowanie tylko do postów na Twojej własnej osi czasu. Użyj linków „Edytuj”, aby uzyskać dostęp do opcji w sekcji „Jak zarządzać tagami, aby ludzie dodawali i oznaczali sugestie?” Sekcja. W tym miejscu możesz włączyć funkcję przeglądania tagów na osi czasu, wymagającą zgody na tagi, które dodają ludzie, aby pojawiały się w innym miejscu na Facebooku.

Dziennik aktywności

Twój dziennik aktywności to miejsce, w którym możesz przejrzeć wszystkie posty, w których jesteś oznaczony na Facebooku. Kliknij ikonę koła zębatego i wybierz opcję „Dziennik aktywności”, aby go wyświetlić. W tym miejscu możesz wyznaczyć odbiorców postów, zwiększając lub zmniejszając swoją widoczność. Możesz także usunąć tagi, których nie akceptujesz, usuwając łącze między postem a swoim profilem.

Listy blokowe

Aby nikt nie wspomniał o Tobie w ogóle na Facebooku, możesz dodać go do swojej listy blokowanych, usuwając praktycznie wszystkie połączenia z Facebookiem. Blokowanie to wspólna sprawa i po zainicjowaniu przez jedną ze stron nie jest możliwa dalsza komunikacja, w tym tagowanie. Osoba, którą zablokujesz, nie zostanie powiadomiona, dzięki czemu będzie mniej niezręczna. Twoja obecność i aktywność na Facebooku będą niewidoczne dla niego, a jego dla Ciebie. Nie będzie już mógł oznaczać Cię tagami na Facebooku.