Jak wylogować się z Gmaila na Androidzie

Jeśli jesteś jedyną osobą, która korzysta ze swojego smartfona lub tabletu z Androidem, możesz po prostu pozostawić się zalogowany na swoim koncie Gmail na urządzeniu. Możesz jednak wylogować się z konta Gmail na urządzeniu z systemem Android, jeśli chcesz, lub zalogować się na wiele kont jednocześnie. Możesz także usunąć wszystkie swoje dane osobowe z telefonu z systemem Android, co może być przydatne, jeśli pozbywasz się urządzenia.

Proces wylogowania z Gmaila na Androida

Telefony z systemem Android są zwykle wyposażone w aplikację Gmail, za pomocą której można uzyskać dostęp do konta e-mail Google. Twoje konto Google jest również powiązane z innymi funkcjami telefonu, takimi jak kopie zapasowe w chmurze i aplikacje Google, takie jak Mapy Google, Dysk Google i YouTube.

Jeśli chcesz wylogować się z określonego konta w telefonie, zostanie ono z reguły odłączone od wszystkich tych aplikacji naraz. Możesz to zrobić w aplikacji Ustawienia telefonu, przewijając do sekcji „Konta”, dotykając przycisku „Google”, a następnie znajdując konto, z którego chcesz się wylogować. Następnie dotknij nazwy konta, a następnie w menu „Więcej” i wybierz „Usuń konto”, aby usunąć konto z urządzenia.

Korzystanie z wielu kont Gmail

Nie jesteś ograniczony do używania tylko jednego loginu do Gmaila na telefonie z Androidem. Możesz dodać dodatkowe konta za pośrednictwem aplikacji Gmail. Aby to zrobić, dotknij przycisku menu w aplikacji Gmail, a następnie dotknij strzałki skierowanej w dół obok swojej nazwy użytkownika. Wybierz „Dodaj konto” i postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby wprowadzić nazwę użytkownika i hasło do konta oraz zweryfikować swoją tożsamość w razie potrzeby.

Następnie będziesz mógł kliknąć strzałkę w dół obok swojej nazwy użytkownika, aby przełączać się między kontami e-mail tak, jak Ty, utrzymując wszystkie swoje konta na bieżąco.

Usuwanie wszystkich danych osobowych

Jeśli planujesz sprzedać telefon, wymienić go lub oddać, możesz wyczyścić swoje dane osobowe z telefonu, aby nikt inny nie miał do niego dostępu, gdy nie będzie już w Twoich rękach.

Będziesz chciał wykonać kopię zapasową lub w inny sposób skopiować dane z telefonu, który chcesz zapisać. Następnie przejdź do aplikacji Ustawienia na ekranie głównym, dotknij menu „System” i wybierz opcję „Resetuj”. Wybierz „Przywracanie danych fabrycznych”, a następnie kliknij „Resetuj telefon”, aby kontynuować. Kliknij „Wymaż wszystko” i poczekaj kilka minut na zakończenie procesu resetowania.

Twoje konto Google i inne dane zostaną usunięte z telefonu.