Jak sprawić, by moje zdjęcie było widoczne tylko dla moich znajomych na Facebooku

Możesz skonfigurować, kto może zobaczyć Twoje zdjęcia na Facebooku, dzięki czemu zdjęcia lub albumy będą widoczne tylko dla Twoich znajomych lub wybranej grupy osób. Możesz nawet publikować zdjęcia, które tylko Ty widzisz. Dwa wyjątki to Twoje aktualne zdjęcie profilowe i zdjęcie na okładkę, które może zobaczyć każdy, kto ma dostęp do internetu. Pamiętaj, że nawet jeśli zrobisz zdjęcie, które będzie widoczne tylko dla niektórych osób, mogą je pokazać innym, zrobić zrzut ekranu, wydrukować lub w inny sposób rozpowszechnić.

Ustaw zdjęcia z Facebooka jako prywatne

Często chce się, aby zdjęcia z Facebooka były prywatne, tak aby tylko wybrana grupa osób mogła je zobaczyć. Możesz ograniczyć je tylko do siebie, tylko do swoich znajomych lub tylko do wybranej grupy znajomych.

Aby kontrolować, kto może zobaczyć zdjęcie lub cokolwiek innego, co przesyłasz do Facebooka, gdy je publikujesz, użyj narzędzia wyboru odbiorców obok słowa „ Opublikuj ” lub „ Udostępnij ”. Jest to menu rozwijane, które umożliwia wybranie odbiorców postu. Jeśli tworzysz album, pojawi się menu rozwijane albumu, które pozwoli Ci wybrać ustawienia prywatności dla wszystkich jego zdjęć jednocześnie.

Twoje opcje prywatności

Jeśli wybierzesz „ Publiczny ”, będzie on widoczny dla całego świata, w tym dla osób, których nie znasz. Jeśli wybierzesz opcję „ Znajomi ”, będzie ona dostępna dla wszystkich Twoich znajomych na Facebooku, w tym znajomych, których możesz dodać w przyszłości. Wybierz „ Tylko ja ”, aby zdjęcie było widoczne tylko dla Ciebie.

Wybierając „ Niestandardowe ”, możesz wybrać grupę osób, które mają zezwolić na wyświetlanie zdjęcia lub innych treści. Możesz także wybrać wstępnie wypełnione grupy znajomych, takie jak znajomi z określonego pracodawcy, szkoły lub obszaru geograficznego.

Ustaw istniejące zdjęcia jako prywatne

Możesz zmienić ustawienia prywatności zdjęć, które już zamieściłeś na Facebooku. Aby to zrobić, użyj menu rozwijanego prywatności obok sygnatury czasowej w poście. Dostępne są te same opcje, w tym ustawianie zdjęć z Facebooka jako prywatnych dla siebie lub tylko dla znajomych.

W przypadku albumu kliknij „ Zdjęcia ” na stronie swojego profilu, a następnie kliknij „ Albumy ”. Kliknij album, który chcesz zmienić, i użyj menu rozwijanego prywatności.

Pamiętaj, że jeśli sprawisz, że istniejące zdjęcie stanie się bardziej prywatne niż było, osoby, którym teraz nie wolno go oglądać, mogły już je widzieć w przeszłości.

Prywatność i oznaczanie

Ktoś może oznaczyć Cię tagiem na zdjęciu lub innym poście na Facebooku. Ludzie często używają tej funkcji, gdy publikują zdjęcia swoich znajomych.

Możesz usunąć tag ze zdjęcia opublikowanego przez inną osobę, najeżdżając kursorem na zdjęcie i klikając „ Opcje ”, a następnie klikając „ Zdalny tag ”. Oczywiście niektóre osoby mogły już Cię zobaczyć na zdjęciu. Zdjęcie pozostanie również na Facebooku, chyba że poprosisz osobę, która je zrobiła, o jego usunięcie. Możesz również zgłosić to na Facebooku, jeśli uważasz, że jest to nękanie lub w inny sposób niewłaściwe.

Jeśli oznaczysz kogoś na zdjęciu, ta osoba i jej znajomi będą mogli zobaczyć to zdjęcie , nawet jeśli Twoje ustawienia prywatności nie pozwalają na to.

Korzystanie z przeglądu osi czasu

Jeśli chcesz uniemożliwić innym oznaczanie Cię tagami bez Twojej zgody, włącz funkcję przeglądania osi czasu na Facebooku. Przejdź do menu „Ustawienia” Facebooka i kliknij opcję „ Oś czasu i tagowanie ”.

Kliknij przycisk „ Edytuj ” obok „Czy przejrzeć posty, w których jesteś oznaczony tagiem, zanim post pojawi się na Twojej osi czasu?” i wybierz „ Włączone ”, aby włączyć tę funkcję. Otrzymasz wtedy powiadomienie i będziesz mieć możliwość wyboru, czy takie posty pojawią się na Twojej osi czasu, chociaż nadal będą pojawiać się w innym miejscu na Facebooku, zgodnie z ustawieniami prywatności stosowanymi do ich publikowania.